“Vele mensen keren straatkinderen de rug toe, Amar reikt hen net de hand”

Geen ouders, geen veiligheid of zekerheid, geen huis, maar vooral geen thuis. Wij denken niet datéén van ons zich zo’n leven kan inbeelden. Voor de straatkinderen van Rio is dit dagelijkse realiteit.


Vandaag hebben we ons verdiept in de werking rond en met straatkinderen, met de organisatie Amar. Het is een organisatie die bestaat uit verschillende afdelingen. Enerzijds een straathoekwerking met een opvanghuis. Anderzijds een dagopvang en een 24-uren-huis, alle drie ondersteund door Kiyo. Dag in dag uit zorgen hartverwarmende mensen ervoor dat de kinderen zich thuis voelen.


Sport en spel brengen de nodige ontspanning. De organisatie is van mening dat sport een goede manier is om te ontladen. Wat ons het meest is bijgebleven, is de manier waarop de medewerkers de kinderen benaderden. De kinderen en jongeren worden gezien als zelfstandige individuen en niet als kleine, afhankelijke personen.

Binnen de 3 takken van Amar gelden er natuurlijk ook regels. Er kan en mag veel, maar om het vlot te laten verlopen zijn er basisregels waar de kinderen en jongeren zich aan moeten houden. Dit kan gaan van het gebruik van drugs tot het tijdstip van aankomst.

Zoals eerder vermeld heeft Amar ook een 24-uren-huis. In dit huis verblijven jongens tussen de 7 en 14 jaar. De opvang van jongeren loopt tot maximum twee jaar op. Het gaat over cases van huiselijk geweld en/of extern geweld. Ondanks dat de jongeren uit hun natuurlijke habitat zijn genomen om veiligheidsreden, vindt Amar het uiterst belangrijk dat het contact met de familie behouden blijft.

Kippenvel verscheen op onze armen na het horen van het ‘Dalton’-verhaal. De ‘Daltons van Amar’ zijn 5 broers die het absoluut niet gemakkelijk hebben gehad. Op jonge leeftijd werden ze, samen met hun moeder, gevonden in kartonnen dozen. Klaarblijkelijk was de moeder psychisch ziek, na de traumatische gebeurtenis: de executie van haar man. De jongens zijn naar het 24-uur-huis van Amar gebracht, waar ze ongeveer 2 jaar hebben doorgebracht. Tijdens hun verblijf, hebben ze hun moeder (die in de psychiatrie verbleef) zo veel mogelijk gezien. Nu leven de jongens terug samen met hun, ondertussen genezen, moeder. Ze hebben opnieuw een stabiele gezinssituatie. Dit is één van de vele voorbeelden die Amar tot een gouden organisatie maakt: Op momenten dat sommigen straatkinderen de rug toe keren, reikt Amar hen net de hand.

Met veel liefde en plezier geschreven, 

Femke & Marie.

Advertenties

2 gedachtes over ““Vele mensen keren straatkinderen de rug toe, Amar reikt hen net de hand”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s