Femke: “Het vonkje om te strijden tegen de schending van mensenrechten is aangewakkerd”

23 juli 1993, acht kinderen vermoord op de voorgevel van de Candelaria-kerk. Het gaat om zwarte straatkinderen die, vermoedelijk in opdracht van managers van nabijgelegen hotels, door een groep politiemannen zijn neergeschoten.  Toen men achter deze informatie kwam, werd het onderzoek meteen stopgezet. De overgebleven daders werden vrijgelaten.

Tot zover de kennis over de gebeurtenis van 23 jaar geleden. Elk jaar herdenken de families deze gruwel in de zogenaamde Candelaria-mars. De dag van vandaag is de mars uitgegroeid tot een grootse kinderrechtenmars. Niet alleen het politiegeweld vormt een groot probleem, ook andere factoren zorgen voor onmacht en onrust. Zo heb je bijvoorbeeld de Olympische Spelen die dit jaar in Rio de Janeiro plaatsvinden. Het geld dat hieraan wordt besteed kan men beter investeren in de kinderen die dag na dag te maken hebben met schendingen van hun rechten. Ook de verlaging van de strafrechtelijke meerderjarigheid naar 16 jaar is een breekpunt.

DSC_0132.JPG

Gisterenavond maakte ik voor de eerste keer kennis met de beweging van de Candelaria. Zo’n 60-tal mensen zijn ‘s avonds samengekomen om de slachtoffers van politiegeweld te herdenken. Met zang, speeches en hoopvol kaarslicht werd de avond mooi gevuld. Ik was heel erg onder de indruk van het medeleven dat mensen deelden met elkaar. Het jammere was wel dat ik niet alles kon verstaan, aangezien mijn Portugese woordenschat nog niet vervolledigd is. Door het gezang kon ik me toch ook inleven in het verdriet dat de anderen met zich meedroegen. Op één of andere manier waren dezelfde emoties ook in mij aanwezig. Iets anders wat mij opviel was de het sterke gevoel van solidariteit en eenheid. Iedereen omhelsde iedereen. Racisme en discriminatie waren voor één avond uitgesloten.

Racisme en discriminatie waren voor één avond uitgesloten.

Net zoals gisteren op de avondwake, waren ook vandaag de moeders van de overleden kinderen aanwezig. De optocht werd ingezet met een interreligieuze viering. Ook hier voelde je de eenheid.    Op een bepaald moment begon een vrouw, een vertegenwoordiger van de #BlackLivesMatter beweging uit de VS, te zingen: ‘We who want freedom, cannot rest until it comes’. Dit vond ik persoonlijk echt heel mooi en recht uit de harten van velen. Het maakt niet uit of je nu zwart of blank bent, doden op basis van huidskleur en/of sociale status is fout. Al generaties lang strijden mensen naar gelijkheid. De vraag die dan in mij opkomt is: ‘Waarom is die scheidingslijn tussen zwart en blank dan nog zo groot?’. Door die vraag in mijn achterhoofd te houden, had ik nog meer zin om samen in de strijd te gaan tegen de schending van mensenrechten.

DSC_0257.JPG

Toen de mis ten einde liep, hoorde je buiten de muzikanten hun trommels al opwarmen. De luide basslagen vormden een sfeervolle Braziliaanse melodie. Iedereen hield zijn spandoeken en zijn bordjes klaar. Al popelend om te vertrekken, kwam de mars op gang. Direct vloeide er een soort kracht door mijn lichaam. Ik had het gevoel dat, door met z’n allen op straat te komen en een groot maatschappelijk probleem aan te klagen, het vonkje om tegen de rechtenschendingen in te gaan was aangewakkerd. Het mooie was dat wij, pro-diversiteit, op straat kwamen om recht te zetten waar de regering de mist ingaat.

DSC_0233.JPG

Zij, wij, zijn de jongeren die moed hebben en ons laten horen, waar eerdere generaties niet in slaagden. Wij zijn de toekomst.

Ook de Braziliaanse jongeren, de jonge leiders, ontbraken niet vandaag. De gehele optocht namen zij het woord. Hun mening, hun stem, was het strafste van het hele gebeuren. In Rio de Janeiro is het niet de gewoonte dat mensen op straat komen en hun onrust melden. Zeker wanneer jongeren hun stem laten horen, kunnen hier risico’s aan verbonden zijn.  Vandaag was dit niet het geval. Zij, wij, zijn de jongeren die moed hebben en ons laten horen, waar eerdere generaties niet in slaagden. Wij zijn de toekomst.

Femke.

 

Advertenties

2 gedachtes over “Femke: “Het vonkje om te strijden tegen de schending van mensenrechten is aangewakkerd”

  1. Een hele ervaring rijker hé zus! Knap omschreven en idd “zij, wij, zijn de jongeren die moed hebben en ons laten horen, waar eerdere generaties niet in slaagden. Wij zijn de toekomst.” Vandaag, volgens de agenda, een rustiger dagje zeker? Maak er een fijne dag van en de grts aan het ganse team! Het ‘thuis’team…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s