Thamires en Lucas: 2 jonge leiders die werken aan verandering (Marie)

Marie Dox, 17 jaar, Grobbendonk, Onthaal & Public Relations. Als ik een kleine voorstelling van mezelf moet geven, zouden dit de eerste elementen zijn die in mij opkomen. De Braziliaanse jonge leiders die zich vandaag hebben voorgesteld deden gelukkig op een totaal andere manier.

Wij zijn op bezoek geweest bij twee van onze leiders en hun projecten waar ze, dag in en dag uit, hun hart en ziel insteken.


Eerst en vooral was er een lange rit, omdat het project van Lucas over familiale en duuzame landbouw in de Westzone van Rio gelegen is, in Campo Grande. Het is er veel groener dan in het centrum. Een echte verademing om daar even te zijn.

De organisatie stimuleert jonge boeren om aan landbouw te doen i.p.v. te vluchten naar het stadscentrum. Ook gaan ze families verenigen om voedselzekerheid te creëren. Lucas Jales, onze jonge leider, is ambassadeur bij Serviço de Convivencia e Fortalecimento dos Vinculos. Hij gaat in samenwerking met andere ngo’s raad geven aan de overheid. Zo is er een effectieve beleidsbeïnvloeding. Lucas beschikt over de nodige creativiteit… Om geld in te zamelen plant en verkoopt hij zaadjes in gerecycleerde waterbekers. Zo kunnen ze met de jongeren van het project naar workshops gaan over nieuwe landbouwtechnieken.


Nadat dit bezoek zijn we doorgereden naar het project van Thamires, Fundação Xuxa. Deze organisatie is gesticht door het bekende model/tv-ster XuXa. Het is een grote organisatie die per dag 400 jongeren kan opvangen. Thamires haar verhaal bij het project is gestart toen ze jonger was. Al werkend rond gendergelijkheid, ecologie… is ze uitgegroeid tot een leidersfiguur die nu zelf jongeren begeleidt. Ze organiseert workshops, debatten, theater… Ook heeft ze nog andere vaardigheden die van haar een perfecte jong leidster maken. Ze is namelijk heel zelfstandig. In Brazilië is het niet de gewoonte dat meisjes alleen gaan wonen zonder partner. Thamires heeft dit toch gedaan, hiervoor moet ze twee jobs uitoefenen. Dat doet ze met alle plezier om die vrijheid en verantwoordelijkheid op te nemen. ’s Avonds gaat ze ook nog naar school om haar opleiding politieke wetenschappen te vervolledigen.

Fijn om de jongeren te zien in hun natuurlijke en dagelijkse omgeving, zo bloeien ze nog meer open en kan je echt zien dat ze verdienen om inspirerende, jonge leiders te zijn.

Marie.

Advertenties

2 gedachtes over “Thamires en Lucas: 2 jonge leiders die werken aan verandering (Marie)

 1. Een heel mooi project, welk je zeer mooi beschreven hebt Marie. Volgens veel wetenschappelijke artikels zou het werken met planten ook rustgevend en helend zijn. Nog een hele fijne week, dikke knuffel Geert, Suzy en Wout

  Like

 2. Fijn om je zo bezig te zien Marie .
  Het is een verrijking voor iedereen die met dit project bezig is;
  Wij kijken dagelijks met belangstelling naar jullie berichtjes en weten dat je zeer veel te vertellen zal hebben bij je thuiskomst.
  Geniet van jullie project , het is een unieke belevenis!

  Nonkel Jos en tante Ria

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s