Femke: “De factoren die voor de buitenwereld een probleem vormen, zijn in het circus niet aan de orde”

DSC_0680.JPG

De kille stilte die ik gisteren ervaren heb in Jardim Gramacho, werd vandaag doorbroken door lachende en plezierige jongeren. Deze jongeren maken deel uit van een supermooi project, genaamd Se essa rua fosse a minha, een circus voor kinderen uit kwetsbare buurten.

We begonnen onze dag met een bezoek aan het centrum van dit project. De felle kleuren in het gebouw en de geamuseerde kinderen in de omgeving, zorgden meteen voor een vrolijke sfeer. Natalia, de vrouw die ons heeft rondgeleid in het centrum, vertelde ons over de groepsband die ontstaat in het circus. Buiten de circustent krioelt het van discriminatie op basis van sociale status en middelen, binnen de circustent kan iedereen zichzelf zijn en zichzelf ontplooien. Een gevoel van samenhorigheid en verbondenheid heb ik dan ook de gehele dag ervaren. Het maakt niet uit of je nu dik, dun, groot, klein, blank of bruin bent, iedereen vindt wel een talent waar hij of zij in kan uitblinken.

Ook is het circus een belangrijke plek om jezelf te vinden en te waarderen; want het kan zijn dat de kinderen, door alles wat ze zien en ervaren, zich minderwaardig gaan voelen. Zo hoorden we een voorbeeld van Joyce, een 13-jarig meisje die zich minderwaardig voelde. Natalia vertelde ons dat ze zich bij het maquilleren in een lichtere kleur wou schminken, want de bruine kleur (haar eigen huidskleur) vond ze niet mooi genoeg. Het is hartverscheurend om zoiets te horen, daarom is het goed dat de jongeren terecht kunnen in dit circus. Zelfontplooiing en zelfwaardering staan hier op de eerste plaats.

Na ons bezoek aan het centrum reden we door naar de circustent in een voorstad van Rio de Janeiro: São João de Meriti. In deze stad wonen 4,5 miljoen inwoners en het is de meest dichtbevolkte stad van Latijns-Amerika.  1/3 van de bevolking leeft er in armoede. Afkomst, gender en status vormen een groot discriminatiepunt. Toen ik onder het buitenzeil doorliep, kwam er een magisch gevoel in me op. Ik voelde me terug kind. Hoe iedereen elkaar hielp en hoe gastvrij de sfeer was, vond ik ongelofelijk. De factoren die voor de buitenwereld een probleem vormen, zijn hier niet van toepassing.

De factoren die voor de buitenwereld een probleem vormen, zijn hier niet van toepassing.

Ook wij mochten nu onze innerlijke acrobaat in ons naar boven laten komen. Ikzelf heb van alle workshops wel iets geprobeerd, ook nu merkte je weer die behulpzaamheid en samenhorigheid. Als afsluiter kregen we een opvoering te zien van de gevorderden van het circus. Mijn ogen wisten niet waar kijken en mijn mond is geen elk moment gesloten geweest. Het is knap dat je je dagen zo zinvol kan vullen. Natalia had gelijk, binnen het circus vormt er zich een dynamisch geheel van verschillende individuen. Ik ben blij dat ik dit mooie gebeuren heb mogen meemaken. Het is een prachtig project met prachtige mensen.

Femke.

Advertenties

2 gedachtes over “Femke: “De factoren die voor de buitenwereld een probleem vormen, zijn in het circus niet aan de orde”

 1. FEMKE.
  U hebt een mooi en boeiend maar vooral een ontroerend
  verslag gemaakt over het circusevenement…
  Geniet nog samen van de tijd daar.
  Moeke van MARIE en geef haar nog een dikke knuffel van ons….

  Like

 2. Hey lieve meid, zoals je al ondertussen wist sta je vandaag in de krant. Natuurlijk zullen we deze bij houden, zoals alles wat we over Zuiddag vinden. Het is een heel mooi, maar ook een pakkend artikel. Wanneer we het aan ’t lezen waren kregen we letterlijk de krop in de keel, het moet niet min zijn om in deze buurt op te groeien. Ook voor jullie zal het niet makkelijk zijn om al deze indrukken en verhalen te horen en ervaren. In ieder geval zijn wij heel erg trots op jullie. Het is fijn te lezen dat de mensen ginder zo hart verwarmend zijn, ook de mooie foto’s waar jullie met de kinderen spelen zijn zeer mooi. Ik ben er zeker van dat jullie hier een ervaring opdoen die jullie de rest van je leven zullen mee dragen . Ik moest je nog heel veel groetjes doen van tant, nonk, Stef en Debora, samen met heel veel knuffels. We kijken weer uit neer de volgende verhalen. Dikke knuffel van mamma,pappa en Wout.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s