Wonen en naar school gaan op de vuilnisbelt van Jardim Gramacho 


Jardim Gramacho telt 25 000 inwoners die verstoten zijn van de samenleving. Gisteren hebben we zelf kunnen meemaken hoe het leven daar is. We hebben zeer veel informatie gekregen die we graag met jullie willen delen. Zo kunnen ook jullie een beeld vormen van het leven op de vuilnisbelt.

Wat opviel toen we Jardim Gramacho binnenwandelden, waren de gaswolken die boven de favela hingen. Deze wolken komen van de biogascentrale. De Braziliaanse overheid wil hiermee aantonen dat ze op een milieuvriendelijke manier aan energieopwekking doen, maar eigenlijk staat deze centrale er vooral voor de schijn. 80% van de opgewekte energie gaat verloren en hierdoor komen er schadelijke gassen in de lucht. Dat brengt ernstige gevolgen met zich mee. Inwoners van de favela kampen met gezondheidsproblemen. Zoals bijvoorbeeld een infectie aan de ogen die op termijn blindheid kan veroorzaken. Ook heeft de bevolking last van voortdurende hoofdpijn. Sommige van ons hadden, na twee uur rond gelopen te hebben, ook al last van deze hoofdpijn.

Andere problemen die zich voordoen zijn de vuilnismaffia en drugshandelaars die heersen over Jardim Gramacho. Dit zorgt voor een gevaarlijk milieu, zowel voor kinderen als volwassen. De inwoners sorteren de hele dag vuilnis die ze voor een hongerloon verkopen aan de vuilnismaffia. Ze hebben geen andere keuze, het is dit of bedreiging. Ook kinderen moeten mee werken. Kinderarbeid is een van de grote zorgen in deze wijk. Pamen heeft daarom en school opgericht aan de rand van Jardim Gramacho.

De school, genaamd ‘Doce Saber’, bestaat uit twee klaslokalen waar telkens acht kinderen les in kunnen volgen. Er wordt les gegeven in twee sessies. In de voormiddag komen de kleuters, in de namiddag schoolkinderen. Pamen werkt met het systeem van alternatief onderwijs, wat wil zeggen dat het de bedoeling is dat de kinderen doorstromen naar het publieke onderwijs (want het is immers de taak van de overheid om te zorgen dat het recht op onderwijs gegarandeerd is, dat is niet de taak van de ngo’s). Het grote probleem is dat dit overvolle scholen zijn. 50 kinderen in een klas met 20 stoelen, waardoor ze bijvoorbeeld om de 20 minuten wisselen om te kunnen zitten. Ook worden de leerkrachten onderbetaald. Hierdoor zijn ze vaak afwezig, omdat ze ook ergens anders moeten werken om voldoende geld te hebben om te overleven.

Kortom Pamen geeft kinderen de kans om uit de vicieuze cirkel van kinderarbeid te geraken. Dit is een hoopvol project ten midden van de confronterende levensomstandigheden van de inwoners van de comunidade (favela).

Advertenties

Een gedachte over “Wonen en naar school gaan op de vuilnisbelt van Jardim Gramacho 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s