Marie: “De geëngageerde mensen in het project zijn minstens even mooi als de panorama’s van de voorbije dagen”


Hoe moet ik dit bericht starten… Het grootste deel van de tijd weet ik altijd wat te zeggen, staat mijn mond niet stil maar nu gaat het toch iets moeilijker. Vandaag zijn we voor de eerste keer naar de favela Jardim Gramacho geweest. Daar bevindt zich de school van KIYO en PAMEN.

Eerst kregen we een kleine rondleiding in de leuke school met 2 klaslokaaltjes en een koer met speeltuigen. De school is gelegen aan de rand van de favela, dus toen we daar aankwamen wisten we eigenlijk nog niet aan wat we ons konden verwachten. Dit werd snel duidelijk na 30 meter wandelen. Deze plek was niet zoals het ‘Rio de Janeiro’ dat ik de afgelopen dagen gezien heb. De mooie natuur, prachtige uitzichten, grote gebouwen veranderden in één oogopslag naar een vuilnisbelt waar mensen in primitieve huisjes leven. Er zijn geen woorden om dit te beschrijven, je weet pas hoe het daar is als je het gezien, geroken, gehoord en gevoeld hebt.

Een mix van emoties ging door me heen, verontwaardiging, ongeloof of juist de vastberadenheid toch een klein verschil te maken door mee te helpen aan dit project.

Eén van de jongeren die in de favela woont, stelde me de vraag: “wat is nu jouw beeld en mening over Rio de Janeiro nadat je het toeristische deel en dit gezien hebt?” Over mijn antwoord moest ik GEEN seconde twijfelen: “de afgelopen 2 dagen heb ik een prachtig Rio gezien, de uitzichten waren onbeschrijfelijk. Het Rio van vandaag was allesbehalve mooi qua omgeving maar de mensen die zich engageren voor hun omgeving zorgen voor zo’n grote meerwaarde.”

Het Rio van vandaag was allesbehalve mooi qua omgeving maar de mensen die zich engageren voor hun omgeving zorgen voor zo’n grote meerwaarde.


Na de rondleiding was het tijd voor een feestje op de school, Festa Junina. Een feest waar de kinderen verkleed komen als boeren en boerinnen, veel muziek en dans aanwezig is. Het eerder negatieve gevoel ging snel weg nadat ik dit mooie beeld zag. Kinderen van de favela kunnen even ontspannen, lekker eten en leren. Dit toverde echt een lach op mijn gezicht. Die probeer ik ook vast te houden. Samen zetten we kleine stappen maar geen onbelangrijke!
Marie. 

Advertenties

10 gedachtes over “Marie: “De geëngageerde mensen in het project zijn minstens even mooi als de panorama’s van de voorbije dagen”

 1. Prachtig geschreven Marie. Het Braziliaanse volk heeft onze respect nodig. Veel mensen belanden in de criminaliteit want, jammer genoeg, er zijn geen andere mogelijkheden om te overleven. De Wereld heeft mensen nodig die zich engageren om het leven van anderen gemakkelijker te maken. Als wij elkaar elke dag een mooie woordje zeggen, gebaar geven en elkaar lief hebben ben ik zeker dat wij een heel groot verschil kunnen maken. Wij hebben meer mensen zoals jullie nodig. 🙂

  Like

 2. Dit is op Miguel Lomelino herblogden reageerde:
  Prachtig geschreven Marie. Het Braziliaanse volk heeft onze respect nodig. Veel mensen belanden in de criminaliteit want, jammer genoeg, er zijn geen andere mogelijkheden om te overleven. De Wereld heeft mensen nodig die zich engageren om het leven van anderen gemakkelijker te maken. Als wij elkaar elke dag een mooie woordje zeggen, gebaar geven en elkaar lief hebben ben ik zeker dat wij een heel groot verschil kunnen maken. Wij hebben meer mensen zoals jullie nodig.

  Like

 3. Ook mijn complimenten over je verslag, Marie. Je brengt rio in onze woonkamer en ’t werd hier even stil. Leuk dat je mooie en inspirerende mensen ontmoet die zelfs op deze favela hoop brengen.

  Like

 4. Waauw Marie, wat een belevenis! Goed dat je naast de ellende die er heerst ook vriendschap en engagement ziet. Zal je levenslang inspireren! Dikke kus van ons allemaal Xxx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s